Lente is weer in ’t land

We beginnen de muziekles met het zingen (voor de groep al bekend) van de Lente-canon van Chris Winsemius. Dit is de tekst ervan: Lente is weer in ’t land, zie je de bloemetjes aan de waterkant? Hé, kijk daar vliegt een kanariepiet, tjiep, tjiep, tjiep, zingt-ie want de (terug naar het begin). Deze canon kunnen de kinderen eindeloos zingen! Ik laat ze er altijd kriskras bij door het lokaal lopen. Ook laat ik ze twee keer klappen na het woord land (eind van de eerste zin). Mocht je groep dit lied nog niet kennen; de kinderen zingen het lied zo mee.

20180330_112358

Vervolgens laat ik de kinderen luisteren naar “De dans van de kuikens”, van de componist Modest Moessorgski. Heb je de kuikens horen piepen? Je kunt hier het verhaal vertellen dat Moessorgski een tentoonstelling heeft bezocht van zijn vriend Viktor Hartmann in 1874. Deze Viktor was beeldend kunstenaar en zijn 9 schilderijen werden na zijn dood tentoongesteld. Moessorgski kwam op het idee om zijn indrukken van de schilderijen in muziek om te zetten. Het vijfde schilderij was het Ballet van de kuikens. Moessorgski maakte een pianocompositie. Later heeft de componist Maurice Ravel hiervan een orkestcompositie gemaakt. Beide muziek kan je beluisteren op deze website.

Op deze website kan je ook bodypercussie vinden op het muziekstuk Dans van de kuikens. Je kan het jezelf aanleren door naar het filmpje te kijken. Ook kan je daar deze grafische partituur vinden:

20180330_112658

De verschillende bewegingen kan je in stukjes aanleren op een langzaam tempo (voordoen – nadoen). En dat eerst oefenen zonder muziek. je kunt het in de hogere groepen ook nog hebben over de vorm van dit muziekstuk. Dat wordt heel duidelijk door de bewegingen die je herhaald. De vorm van het muziekstuk is: A – A – B – B – A . Als de bewegingen bekend zijn bij de kinderen, dan kan het op muziek worden uitgevoerd. Let op: de muziek van de kuikens gaat vrij snel! Veel plezier met deze lente-les.

Plaats een reactie